A laktóz intolerancia, más néven tejcukor érzékenység jellemzően tej, tejtermék fogyasztása után jelentkező probléma, mely a lakosság közel 10%-át érinti kisebb nagyobb mértékben. Tünetei között jellemző a puffadás, hasmenés, fokozott gázképződés. Laktóz intolerancia kivizsgálására lehetőség nyílik kétféle módszerrel, kilégzéses teszt elvégzésével, illetve genetikai vizsgálattal is.
Bejelentkezés laktóz intolerancia vizsgálatra
A laktóz intolerancia oka
Bejelentkezés laktóz intolerancia vizsgálatra
A szervezet – pontosabban a bélrendszer - a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában, vagy csökkent működésében nem képes a bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére, lebontására.
A tejcukor érzékenységnek két formáját különböztetjük meg:
- elsődleges (primer)
- másodlagos (szekunder)
A primer laktóz intolerancia veleszületett, ritka formája, mikor a laktáz enzim már születéskor hiányzik. Ilyen esetben az újszülött mindkét szülőtől hibás laktáz gént örököl és a laktáz enzim hiányában az anyatej emésztésére sem képes.
A gyakoribb, mikor az elsődleges forma késői típusában a tejcukorbontó enzim aktivitása 3-6 éves kor után fokozatosan csökken, vagy akár meg is szűnik.
A szekunder – szerzett vagy másodlagos – laktóz intolerancia, amikor a vékonybelet érintő egyéb betegségek vezetnek laktóz intolerancia kialakulásához.
Ilyen, vékonybelet érintő alapbetegség lehet pl: a gluténérzékenység, a Crohn-betegség, bizonyos gyomor és bélrendszert érintő fertőzések, az antibiotikum kezelés következtében kialakult kóros baktériumelszaporodás (vékonybél kontaminációs szindróma, SIBO), a vékonybeleket érintő kemoterápiás kezelés, illetve a vékonybél károsodását okozó gyógyszerek tartós alkalmazása.
Laktóz intolerancia tünetei:
- puffadás
- görcsös hasi fájdalom
- fokozott gázképződés / szelesedés
- hasmenés / szorulás
- hányinger / hányás
- bőrpanaszok
A laktóz intolerancia tünetei jellemzően tej és tejtermék fogyasztását követően jelentkeznek. Amennyiben bizonytalan abban, hogy melyik vizsgálat lenne az Ön számára leginkább megfelelő, forduljon szakorvoshoz.
Laktóz intolerancia vizsgálata
A laktóz intolerancia vizsgálata két lépcsős:
- hidrogén kilégzési teszt
- genetikai vizsgálat
Hidrogén kilégzési teszt folyamata
A hidrogén kilégzési teszttel a laktáz enzim működését vizsgáljuk. A vizsgálat lényege, hogy laktóz elfogyasztását követően a kilélegzett levegőből mérjük a hidrogén koncentrációját. Amennyiben a szervezet nem tudja a laktózt megfelelően lebontani, az átkerül a vastagbélbe, az ott élő baktériumok a laktóz bontása során hidrogén gázt termelnek, mely a bélfalon felszívódva a vérárammal a tüdőbe kerül, így a kilélegzett levegő hidrogén tartalma megemelkedik. A kilélegzett hidrogén mennyiségét tudjuk mérni a kilégzési teszttel.
Hogyan készüljön a hidrogén kilégzési tesztre?
A hidrogén kilégzési teszt eredményét bizonyos gyógyszerek szedése befolyásolhatja
- antibiotikumok (szedését követően minimum 1 hónap teljen el a vizsgálatig)
- pro-biotikumok (a vizsgálat elvégzése előtt 2 héttel abba kell hagyni)
- gyomorsav-csökkentők (egy héttel a vizsgálat előtt abba kell hagyni)
- hashajtó-, széklet fogó készítmények (vizsgálat előtt 2 nappal abba kell hagyni)
A vizsgálatot megelőző napon kerülni kell bizonyos ételek, italok fogyasztását
- a vizsgálat elvégzéséhez éhgyomri állapot szükséges, étkezni és inni nem szabad - vizet sem!
- TILOS a fogmosás, szájvíz használata, dohányzás, rágózás!
- ne fogyasszon tejet és tejterméket, puffasztó ételeket, italokat (hüvelyesek, olajos magvak, szénsavas italok) a vizsgálatot megelőző napon
- a vizsgálat időtartama 2 óra, ez idő alatt a rendelőben kell tartózkodnia, a laktóz elfogyasztása előtt, majd azt követően 15/30 percenként meg kell fújnia egy hidrogén szintet mérő műszert
- ez idő alatt is tilos a dohányzás
- a vizsgálat eredményét azonnal kézhez kapja
Figyelem! A vizsgálatot követően intolerancia esetén az elfogyasztott laktóz egész nap, akár még éjjel is okozhat panaszokat (hasmenés, hascsikarás, puffadás)!!
A Hidrogén kilégzési tesztre való felkészülésről olvassa el betegtájékoztatónkat.
Laktóz érzékenyég vizsgálat ára (Hidrogén kilégzéses teszt): 19 000 Ft
Genetikai vizsgálat folyamata
A genetikai vizsgálat során nem szükséges tejcukrot a szervezetbe juttatni, csak a laktóz intolernaciára való genetikai hajlamot vizsgáljuk. A vizsgálat alatt vért veszünk a pácienstől, a vizsgálat a laktáz gén egy szabályozó részén található allélokat figyeli. Az egyik allél az apától, a másik az anyától származik, így mindenki 2 alléllal rendelkezik.
Milyen esetben javasolt az elvégzése?
Amennyiben az egyik szülőnek igazolt elsődleges, felnőttkori laktóz intoleranciája van, abban az esetben a gyermeknél 5 éves kor felett érdemes a genetikai vizsgálatot elvégeztetni, mivel a betegség örökölhető. A laktóz intoleranciát megelőzni nem lehet, ezért, ha a vizsgálat során be is bizonyosodik, hogy a gyermek is abba a genotípusba tartozik, akinél a kor előre haladtával csökken a laktáz enzim termelődése, a laktóz mentes étrend bevezetését csak a tünetek megjelenését követően érdemes elkezdeni.
Hogyan készüljön a genetikai vizsgálatra?
- genetikai laktóz érzékenység / laktóz intolerancia teszt elvégzéséhez a mintavétel különösebb felkészülést nem igényel
- nem szükséges éhgyomri állapot, a vérvétel a nap bármely szakaszában elvégezhető
A vizsgálat elérhető az alábbi SpeedMedical pontjainkon:
Laktóz genetikai vér teszt ára: 16 250 Ft
Figyelem!
A laktóz érzékenység / laktóz intolerancia átmeneti is lehet! Így a genetikai vizsgálat önmagában nem ad választ a laktóz intolerancia fennállásának kérdésére. Minden esetben fontos a hidrogén kilégzési teszt elvégzése is!
A laktóz intolerancia kezelése
- diagnosztizált laktóz intolerancia esetén fontos megállapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis mennyi tej, tejtermék fogyasztható el probléma nélkül
- dietetikus segítségével összeállított egyéni étrend követése szükséges a tünetek minimalizálása céljából.
- laktózmentes étrenden túl lehetőség van a laktáz enzim szájon át történő pótlására is
- az étrendbe beépíthetők azok a tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek, melyek csomagolásán vagy címkéjén a gyártó feltüntette a „laktózmentes” jelzőt
Körültekintően kell eljárni félkész-, készételek, felvágottak, húskészítmények esetében, mert bár alapvetően nem tartalmaznak tejet, tejcukrot, de adalékanyagként sok esetben beleteszik a késztermékekbe.
A SpeedMedical vérvételeit, vizsgálatait asszisztensek végzik, akik szakmai hatásköre a vizsgálatok elvégzésére terjed ki, nem terjed ki a vizsgálatok meghatározására, kivizsgálás indikálására, diagnózis felállítására és az eredmények interpretálására - ezek jogszabály és szakma szerint szigorúan orvosi hatáskörök.